Selecteer een pagina
Amsterdamse Orgelzomer
woensdag 10 augustus 2022, 20:15
Avondconcert
zaterdag 13 augustus 2022, 19:00
Amsterdamse Orgelzomer
woensdag 10 augustus 2022, 20:15
Avondconcert
zaterdag 13 augustus 2022, 19:00

Muziekdirecteur

​Dr. Giles Brightwell, geboren in Londen in 1970, ging naar de Harrow School en volgde een opleiding aan de Universiteit van Durham. Terwijl hij in Durham was, had hij vier beurzen, waaronder zowel koorgeleerde als orgelgeleerde in de kathedraal van Durham onder Dr. James Lancelot. Hij leidde het University Chamber Choir en richtte samen met professor Jeremy Dibble het Durham University Consort of Voices op. Hij was organist van de Universitaire Koorvereniging. Na zijn afstuderen werd hij benoemd tot Universitair Organist en Tutor in Muziek in Durham. Na twee jaar als College Organist aan het Sidney Sussex College van de Universiteit van Cambridge te hebben gewerkt, stapte hij over om University Organist en Directeur van het Chapel Choir aan de Universiteit van Glasgow te worden. Terwijl hij in Glasgow was, leidde hij een campagne om € 500.000 op te halen voor de herbouw van het Henry Willis III-kapelorgel van de universiteit, dat regelmatig door Marcel Dupré was bespeeld. In 2001 was hij verantwoordelijk voor de muziek bij de verschillende ceremoniële gelegenheden om het 550-jarig jubileum van de universiteit te vieren, waaronder het geven van de première van Sally Beamish’s Caprington Doubles, een fanfare in opdracht voor de eredoctoraatsceremonie van ZKH de Prins van Wales aan de universiteit. Onder leiding van Dr. Brightwell hervatte het Glasgow University Chapel Choir de uitzendingen op BBC-radio en televisie en een jaarlijkse buitenlandse tournee. In 2002 werd het koor uitgenodigd om te zingen in de kathedraal van Glasgow in aanwezigheid van HM The Queen tijdens een dienst om het gouden jubileum van Hare Majesteit te vieren. Na functies in St Paul’s K Street, Washington DC en Immanuel on the Green in het historische New Castle, Delaware, keerde hij in 2009 om familiale redenen terug naar het Verenigd Koninkrijk en nam de functie van organist en adjunct-directeur muziek op bij het twaalfde-eeuwse Civic en Parish Church of St Mary le Tower, Ipswich, die hij combineerde met lesgeven in zang, orgel en theorie aan de Ipswich School. Tussen 2010 en 2013 was hij lid van de Council of the Guild of Church Musicians en tussen 2013 en 2016 was hij lid van de Editorial Board van de Association of Anglican Musicians.

In 2013 keerde hij terug naar de VS om de functie van directeur muziek en organist op te nemen bij St Thomas’ Episcopal Church and School, Houston, TX, waar hij het parochiekoor leidde, het kooronderzoeksprogramma oprichtte en de Moseley Memorial Music oprichtte. Series, een zelffinancierend programma dat in vier jaar tijd meer dan 50 concerten vierde. Hij was hoofdorganist en bespeelde het Schoenstein & Co.-orgel voor de dagelijkse schooldiensten en bij de zondagse liturgieën. In 2015 hebben St Thomas’ Episcopal Church and School en Houston Brass Band gezamenlijk opdracht gegeven voor een dertig minuten durende kerstcantate van de Britse componist Philip Wilby. De première, bijgewoond door de componist, werd uitgevoerd door 151 musici uit zowel kerk als school. Tijdens zijn tijd in Houston was Dr. Brightwell lid van de Muziekcommissie van het Bisschoppelijke Bisdom van Texas, waar hij optrad als gastarts en organist voor diocesane koorfestivals; hij werkte ook als clinicus, organist en huismeester voor de jaarlijkse Royal School of Church Music Gulf Coast Course in Houston. Naast zijn werk voor de Episcopal Church was hij assisterend organist van de Co-Cathedral of the Sacred Heart in Houston. In 2016 was het koor van de St. Thomas’ Episcopal Church een van de twee koren die werden uitgenodigd om te zingen bij de openingsoproep voor de National Convention of the American Guild of Organists, gehouden in Houston en bijgewoond door 1800 collega’s uit de hele VS en daarbuiten .

Na zijn tijd in Houston werd Dr. Brightwell gezocht om de rol van Associate Music Director en Organist op zich te nemen bij All Saints’ Episcopal Church, een parochie met 3000 leden in het hart van het centrum van Atlanta, GA. Naast de drukke ronde van diensten en concerten, had Dr. Brightwell de eer om voor de dienst te spelen ter herdenking van de 400e verjaardag van het begin van de slavernij van Afrikaanse erfgoedvolkeren, evenals diocesane koordiensten en recitals in St Philip’s Cathedral.

In januari 2021 werd Dr. Brightwell na het vroegtijdig overlijden van Michael Hedley benoemd tot organist en muziekdirecteur van de Basiliek Van de Heilige Nicolaas. Hij dirigeert de vier koren van de basiliek voor de wekelijkse ronde van Choral Evensongs and Masses, en bespeelt met assistent-organist Jos Maters het historische Sauer-orgel.

Naast zijn werk als organist, koordirigent, zanger (tenor) en leraar, omvat Dr. Brightwells academische interesses Britse muziek van de late negentiende en vroege twintigste eeuw, Engelse kathedraal- en kerkmuziek en institutionele geschiedenis. Hij heeft artikelen en recensies gepubliceerd bij Ashgate Press, in de SCM Canterbury Press Dictionary of Hymnology, The Book Collector, in Notes the Journal of the Music Libraries Association of America, de Grolier Encyclopedia of the Victorian Era en de British Music Society Journal. Nadat hij in 1998 een MA had behaald, promoveerde hij in 2006 onder supervisie van professor Jeremy Dibble op de geschiedenis van Londen

Agenda


Amsterdamse Orgelzomer
woensdag 10 augustus 2022, 20:15

Orgelconcert 6 – Dick Koomans


Avondconcert
zaterdag 13 augustus 2022, 19:00

Londinium Chamber Choir


Eucharistieviering
zondag 14 augustus 2022, 10:30

Basilica Consort


Amsterdamse Orgelzomer
woensdag 17 augustus 2022, 20:15

Orgelconcert 7 – Freddie James


Eucharistieviering
zondag 21 augustus 2022, 10:30

Cantores


Amsterdamse Orgelzomer
woensdag 24 augustus 2022, 20:15

Orgelconcert 8 – Glen Dempsey


Volledige agenda

St. Nicolaasbasiliek
Prins Hendrikkade 73
1012 AD  Amsterdam

Mail voor meer informatie, vragen en het aanvragen van de nieuwsbrief naar: info@muziekindenicolaas.nl

Nicolaasbasiliek